На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.Имах честта

...
На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.Имах честта
Коментари Харесай

Почина големият български режисьор, писател и общественик Анжел Вагенщайн

На 100 години умря българският режисьор, сценарист, писател и държавник Анжел Вагенщайн.

„ Имах достойнството и шанса да познавам и поддържам връзка от близко с Анжел и всяка среща с него бе необикновено преживяване. Блестящ сценарист и публицист, Анжел бе на първо място хуманист и герой за обществена правдивост. Еврейската общественост в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха! ” По този метод изрази тъгата си от загубата на Вагенщайн офталмологът доктор Александър Оскар.

„ Желанието на Анжел е да бъде изпратен в стеснен фамилен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция, ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел ”, заяви още той.



Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври през 1922 година. Създал е сюжетите на 52 игрални, документални и анимационни кино лентата. Автор е на пиеси за възрастни и деца, сложени у нас и в чужбина. Негови са романите от трилогията " Петокнижие Исааково ", " Далеч от Толедо " и " Сбогом, Шанхай ", отдадени на ориста на евреите  през Втората международна война.

Той прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически аргументи поради левите си убеждения. След аминистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РСМ на 16 години.

В навечерието на 100-годишния си празник бележитият публицист и киносценарист беше почетен и със Специалната премия на София за изключителни достижения и принос в националната просвета.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР